Vilken ögonfransböjare ska man använda, och hur? Olika sorters ögonfransböjare

810En ögonfransböjare ska göra ögonfransarna längre och fylligare, vilket får ögonen att se större ut. Resultatet går snabbt och omedelbart. Om du väljer fel ögonfransböjare riskerar du däremot att inte uppnå det önskade resultatet. Om det vill sig riktigt illa kan du till och med förstöra ögonfransarna. Hur väljer man en ögonfransböjare, och vilka olika sorter finns det? Vad är skillnaden på mekaniska och uppvärmda, och vad kostar de? Hur använder man dem? Kan en ögonfransböjare förstöra ögonfransarna?

Hur väljer man en ögonfransböjare? Olika sorters ögonfransböjare.

Det finns två grundläggande kategorier ögonfransböjare: mekaniska och uppvärmda.

 • Mekaniska ögonfransböjare
  Den här kategorin erbjuder ett riktigt stort utbud. De olika modellerna skiljer sig åt i storlek och material. De är smalare och bredare, gjorda i plast och metall. Det bästa alternativet är en metallböjare med utbytbara bitar i gummi eller silikon, eftersom detta är säkrare för ögonen och dessutom har längre hållbarhet. Det värsta alternativet när vi pratar både hållbarhet och slutresultat är ögonfransböjare i plast, som ofta försvagar och till och med har sönder ögonfransarna.
 • Uppvärmda ögonfransböjare
  I den här kategorin ingår både miniböjare och klassiska batteridrivna ögonfransböjare. De fungerar på ungefär samma sätt: man sätter på dem, de värms upp, och de böjer ögonfransarna. Resultatet varar längre än om du använt en mekanisk böjare.

En viktig faktor när du ska välja ögonfransböjare är dess storlek. Generellt sett är det smidigare att använda ögonfransböjare som täcker samtliga ögonfransar på en gång än de som du måste flytta runt. Resultatet blir mycket bättre då. Böjarens form spelar också stor roll: en ögonfransböjare med rundade ändar är mer effektiv än en fyrkantig, särskilt med tanke på att den senare kan ge en onaturlig look.

Mekaniska och uppvärmda ögonfransböjare – pris

Generellt sett är mekaniska ögonfransböjare billigare än de uppvärmda, ofta hela tre gånger så billiga. De dyraste mekaniska ögonfransböjarna är dock mycket dyrare än en uppvärmd av god kvalitet. De verkar vara mer effektiva och säkra att använda, men i slutändan måste varje kvinna välja det som passar just henne.

Hur använder man en ögonfransböjare?

När du valt rätt ögonfransböjare behöver du lära dig använda den. Felaktig användning kan få hemska konsekvenser: fransarna kan gå sönder eller till och med falla av. Om du valt en uppvärmd ögonfransböjare bör du följa instruktionerna som följde med i förpackningen. En mindre böjare fungerar precis som en mascara. En klassisk eller batteridriven böjare är lite mer komplicerad, för du behöver ha följande viktiga regler i åtanke:

 1. . Använd alltid böjaren innan mascara. Vaxet i mascaran kan nämligen fastna i ögonfransböjaren, vilket i sin tur får ögonfransarna att fastna i verktyget.
 2. . Om du har tjocka och styva ögonfransar kan du värma ögonfransböjaren innan du använder den. Varm luft från en hårtork är det bästa alternativet. Var noga med att inte låta böjaren bli för varm, en lätt förhöjning i temperatur räcker gott och väl.
 3.  En hand som håller en ögonfransböjare får inte darra. I så fall blir sminkningen slarvig. I värsta fall kan du även skada ögonfransarna. Låt handen vila mot kinden för att få stöd.
 4.  Använd inte ögonfransböjaren när du kör bil. Det är inte värt att riskera skador.
 5.  Om du använder verktyget med tummen och långfingret får du maximal kontroll. Du kan dock hålla den på andra sätt, och i slutändan måste du välja det som är smidigast för just dig.
 6.  Böj fransarna i olika steg. Håll inte kvar ögonfransböjaren i mer än tio sekunder. Håll böjaren så nära franslinjen som möjligt, knip åt, och vänta. Flytta den sedan längre ut på fransarna och upprepa steget tills du är nöjd.
 7.  Använd enbart ögonfransböjaren på de övre ögonfransarna. De nedre är redan böjda av naturen.

Förstör ögonfransböjaren ögonfransarna?

En noggrant utvald ögonfransböjare ska inte försämra ögonfransarnas skick, men ett verktyg av sämre kvalitet kan göra det. För att minska risken bör du ha följande saker i åtanke:

 • En mekanisk ögonfransböjare bör ha små gummibitar som absorberar nedslaget och därmed skyddar fransarna mot skador.
 • Köp inte en ögonfransböjare i plast. Dessa är alldeles för instabila.
 • Se till att din uppvärmda ögonfransböjare inte är för varm, så att du inte bränner ögonlocken, ögonfransarna eller ögonbrynen.
 • Använd alltid ögonfransböjaren på rengjorda ögonfransar, innan du applicerar mascara. Detta är den enda rätta ordningen.