Vilken mascara ska man välja? Olika sorters mascaraborstar.

Det sägs att en mascaras sammansättning och borste är avgörande för dess egenskaper. Även borstens form och material påverkar det slutgiltiga resultatet. Stämmer detta? Spelar borstens form någon roll? Vilka olika sorters borstar finns det, och vad passar korta ögonfransar?

Spelar borstens form roll?

Många kvinnor ställer sig själva denna fråga. Det verkar faktiskt som att formen inte bara är ett marknadsföringstrick. Samma produkt kan ge olika resultat beroende på hur (och med vad) den appliceras. Därför bör du fundera lite innan du tar steget och köper en mascara. Vad förväntar du dig? Titta lite extra borsten.

Olika sorters mascaraborstar

I många fall går kvinnor på jakt efter en ordentlig mascaraborste, men det finns några fler saker att tänka på. Materialet borsten består av spelar minst lika stor roll som formen. En silikonborste verkar vara det bästa alternativet, för den är mer hållbar och låter användaren sminka sig noggrant. Silikonborsten kan även separera till och med de kortaste ögonfransarna.

Varje kvinna måste förstås avgöra vilket material som passar henne bäst. Det går helt enkelt inte att peka på en mascara eller mascaraborste och säga att just den är bäst. Det finns en åsikt för varje person!

De mest populära mascaraborstarna:

 • Kammar
  Det här passar korta och tunna ögonfransar. Med en kam kan du måla även de kortaste fransarna, vilket får dem att se längre ut.
 • Tunn och lång gummiborste
  Borstens syfte är att maximera förlängningen. Om du vill framhäva ögonfransarnas toppar kan du snudda lite lätt med borstens spets för att måla topparna lite extra när du applicerar det första lagret mascara,
 • Avsmalnande borste
  Denna används för att böja fransarna i ögonvrårna, vilka ofta är så korta att en klassisk borste inte når dem. Vissa kvinnor menar dessutom att en avsmalnande borste kan ge dem kattliknande ögon och maximal volym utan att skapa ett överdrivet utseende.
 • Kurvad borste med olika långa strån
  Den här sortens borste är oftast gjort i silikon. Kvinnor med raka ögonfransar, som är svåra att böja, väljer ofta denna borste. För varje lager mascara man applicerar blir effekten alltmer synlig. Ögonfransarna böjs dessutom på ett vackert sätt. Om du vill framhäva ögonen lite extra bör du överväga att köpa en vattenfast mascara.
 • Bollformad borste
  Det här är den bästa borsten för dig som vill fånga varje ögonfrans, till och med de allra kortaste. Formen låter dig applicera mascara från varje vinkel och garanterar en hundraprocentig vinkling.
 • Mikroborste
  Den lilla borsten fångar ögonfransarnas rötter och lyfter dem lätt, vilket gör att de ser längre ut.
 • Extra stor borste
  Den här sortens borste ger volym och fyllighet. Den är lätt att använda eftersom en stor mängd mascara samlas på borsten, vilket gör att ett lager räcker för att ge en enastående effekt. Den stora borsten öppnar ögonen, men appliceringen kräver lite skicklighet för att utföra utan att ge en överdriven effekt.
 • Platt plastborste med klassisk form
  Vissa tycker att det är svårt att välja mellan en klassisk borste och en plastborste. De kvinnorna bör minnas att en plastborste låter dig separera individuella fransar och underlättar appliceringen av mascara. Borsten motverkar dessutom fula klumpar.
 •  Klassiska borststrån
  Vissa kvinnor vägrar använda något annat än borstar med klassiska strån. Den som har känsliga ögon gör helt rätt i det, för klassiska borstar orsakar färre irritationsmoment än plastborstar. De gör ögonfransarna tjockare och ger dem mer volym. Tyvärr är de inte lika bra på att kamma fransarna och ge dem en vacker form.

Vilken borste passar korta ögonfransar?


Kvinnor med korta ögonfransar bör välja asymmetriska borstar med strån i olika längd, eller små borstar där stråna är korta och sitter tätt ihop. Om du vill få fransarna att se längre ut bör du välja en liten borste som lätt separerar och förlänger dem. En avsmalnande borste fungerar också bra på korta ögonfransar eftersom den gör fransarna längre och fylligare.