Varför tappar vi ögonfransar, och hur motverkar man det? De bästa sätten att vårda fransarna.

Precis som håret på huvudet faller ögonfransarna av i slutet av sin livscykel. De gör plats för nya fransar. Detta är mycket viktigt både för utseendet och hälsan. Om vi däremot börjar tappa stora mängder fransar, på ett okontrollerat sätt, har vi problem. Finns det något botemedel? Läs vidare för att ta reda på hur du kan få starka och hälsosamma ögonfransar igen!

Tappar ögonfransar – normalt eller tecken på sjukdom?

Vi tappar 2 – 3 ögonfransar varje dag, och det är helt normalt. Om vi börjar tappa fler än så behöver vi rådfråga en läkare så fort som möjligt. Överdrivet avfall av ögonfransar kan nämligen vara ett tecken på allvarliga sjukdomar, men också på hormonstörningar, menopaus eller problem med sköldkörteln. Andra orsaker kan vara inflammation i ögonen, bindhinnan eller folliklarna, samt alopecia areata. Man kan också tappa ögonfransar vid kemoterapi. Som tur är kan ett bra ögonfransserum hjälpa dig få tillbaka dina vackra fransar efter avslutad behandling.

De vanligaste orsakerna till att man tappar ögonfransar är:

 • allergier mot kosmetika eller kontaktlinser
 • vissa mediciner
 • sköldkörtelproblem
 • alopecia areata
 • infektion eller inflammation i ögonlocken och/eller fransarnas folliklar
 • fria radikaler
 • föroreningar i miljön
 • brist på vitaminer och mineraler
 • hormonstörningar
 • ögonkirurgi

Visste du att fransarna försvagas om du trimmar dem, vilket också kan leda till avfall? Om du vill vara vacker är det här alltså något att undvika. Du kan alltid använda en böjande mascara med mörkare nyans om du inte är nöjd med fransarnas naturliga utseende.

Olämplig kosmetika

Vattenfast mascara är sällan en god idé. Såväl kosmetikan som borttagningen av densamma kan orsaka allvarliga skador på ögonfransarna. Vi gnider oss ofta i ögonen, vilket får fransarna att brytas av. Inget är dock lika dåligt för fransarna som att sova i smink. Om du behöver en snabb behandling kan du använda ett ögonfransserum med stärkande och återfuktande egenskaper.

Ämnen i atmosfären

Om huden mår dåligt växer inte ögonfransarna ordentligt. Kyla, stark sol, snabba temperaturförändringar och fria radikaler kan alla skada ögonfransarnas folliklar, vilket till sist får fransarna att falla av. För att skydda ögonlocken och ögonfransarna kan du prova krämer och balsam. Var dock noga med att välja en produkt som inte har allvarliga bieffekter och som inte irriterar ögonen.

Ansiktsbehandlingar

Ögonfransarna kan falla av om du genomgår för intensiva, för täta eller felaktigt utförda ansiktsbehandlingar. Exempel på detta är regelbunden användning av ögonfranstång, ögonfransförlängningar, och användning av en vattenfast mascara. Vi rekommenderar att du slutar göra detta, eller att du åtminstone går till en professionell skönhetssalong. Använd gärna vårdande produkter såväl före som efter behandlingen.

Tappar ögonfransar – behandling

 1.  Ricinolja är en väl beprövad metod bland den äldre generationen. Oljan har återfuktande och stärkande egenskaper. Använd oljan varje kväll, efter att du tvättat bort sminket, tills du har uppnått det önskade resultatet. Du kan använda oljan på bomull, en kam, eller en rengjord mascaraborste. En liten mängd räcker för att applicera den över ögonfransarna. Rengör sedan applikatorn noggrant och låt den torka. Om oljan rinner ner i ögonen måste du genast tvätta dem med varmt vatten.
 2.  Ögonfransserum och ögonbrynsserum
  Produkter som stärker och vårdar ögonfransar och ögonbryn är ett bra sätt att motverka håravfall. De rekommenderas särskilt till personer som förlängt ögonfransarna på salong, som använder ögonfranstång, eller som genomgått kemoterapi. De finns såväl i butiker som på internet. Välj en produkt med aktiva och vårdande ämnen (vitamin A och B12 samt extrakt från växter).
  Visste du att återfuktande läppstift även kan användas på ögonfransarna? Kosmetikan måste dock vara färglös och doftfri, så att den inte irriterar huden. Applicera en liten mängd på ögonfransarna och ögonlocken för att få återfuktade och glansiga fransar, och ögon som genast ser större ut.
 3. Sminkborttagning
  Utför detta så skonsamt som möjligt, och gnid aldrig huden. Sminkborttagning är avgörande för fransarnas skick. Använd bomull och sminkborttagning. Tryck varsamt bomullen mot ögonlocken och vänta tills kosmetikan löses upp. Om du har använt vattenfast smink behöver du en sminkborttagning av typen tvåfas.