Starka och friska ögonfransar? Så här får du vackra fransar

Visste du att ögonfransar åldras tillsammans med kroppen, och att de blir alltmer mottagliga för skador ju äldre de blir? Det är tack vare ögonfransarna vi får ett vackert ansikte och vackra ögon. Läs vidare för att ta reda på hur du kan få friska och starka ögonfransar, och därmed alltid se vacker ut.

Ögonfransens livscykel

En ögonfrans livscykel delas upp i tre faser: den anagena, den katagena och den telogena. Den första fasen varar bara i 2 – 3 veckor. Den följs av den katagena fasen, där folliklarna krymper tills de hamnar i den telogena fasen. Här faller ögonfransarna av, och cykeln börjar om på nytt. Detta upprepas var tredje till fjärde månad. Under den intensiva tillväxtfasen hanteras 60 – 80 % av alla ögonfransar. Slutsatsen vi kan dra av detta? Jo, om den anagena fasen förlängs blir ögonfransarna också längre och fylligare. Du kan förlänga fasen genom att använda kosmetika med lämpliga ingredienser.

ROLIGA FAKTA

Hur många ögonfransar tappar vi varje dag? På det övre ögonlocket har vi totalt 150 – 200 fransar, och på det nedre cirka 50 – 150. De övre är 8 – 12 mm långa och de nedre är 6 – 8 mm långa. Ögonfransarna sitter i två rader, och vi tappar 1 – 2 ögonfransar om dagen. Om du tappar fler än så bör du genast rådfråga en dermatolog eller oftalmolog.

Hur vårdar man ögonfransar?

De mest populära metoderna att vårda ögonfransarna är ricinolja och ögonfransserum. Det förstnämnda har reparerande och återfuktande egenskaper, vilket vårdar ögonfransarna och gör dem starka. Tyvärr kan ricinolja också irritera ögonen och huden om den appliceras på fel sätt. En säkrare lösning är att använda ett ögonfransserum som främjar fransarnas tillväxt. För att uppnå önskat resultat bör du välja en produkt som innehåller följande ingredienser:

 • hyaluronsyra, som säkerställer fuktnivån i huden och motverkar uttorkning
 • biotin och B12, som motverkar håravfall
 • panthenol, som bygger upp ögonfransarnas struktur och ökar deras elasticitet
 • vegetabiliska extrakt, som reparerar och återfuktar med sina antioxiderande egenskaper

Vårda ögonfransarna – grundläggande regler

 1. Regelbundenhet
  Kosmetika fungerar bara om det används på regelbunden basis. När det gäller ögonfransarna behöver vi använda produkterna på kvällen, efter att vi tvättat bort sminket och har rengjort ansiktet. En av de mest populära produkterna är ögonfransserum, som appliceras direkt på ögonfransarna eller ögonlocken. Du kan också använda en primer för mascara som, förutom att vårda, bidrar till att förbättra din sminkning.
 2.  Sminkborttagning
  Felaktig sminkborttagning, eller ingen sminkborttagning alls, leder till såväl håravfall som hud- och ögonproblem. Därför bör du varje kväll vara noggrann med att tvätta bort sminket på rätt sätt. Gnid inte ögonfransarna. Använd bomull och en sminkborttagning av typen tvåfas, tryck den varsamt mot ögat, och låt sminket lösas upp.
 3.  Ögonfranstång
  Verktyget är till stor hjälp, men om du använder det för ofta eller på fel sätt kan det drastiskt försämra ögonfransarnas skick. Använd inte tången efter att du applicerat mascara, då detta kan göra fransarna sköra. Ett bättre alternativ är en böjande och förlängande mascara som även kan göra fransarna tjockare.
 4. Goda vanor
  Använd inte en gammal mascara. Du bör byta ut din mascara var tredje månad, eftersom sminket tappar sina egenskaper efter den här perioden. Fundera på att slå ihop användningen av mascara och balsam. På så sätt behöver du bara köpa en produkt istället för två. Istället för att använda smink hela tiden kan du även fundera på dina vanor. Ät hälsosam mat, undvik att sova på magen, och badda ögonlocken med olivolja.

Taggar: , , , , , ,