Hur färgar man ögonbrynen och ögonfransarna? Henna på salong eller hemma?

Henna är ett relativt billigt och säkert sätt att ge ögonbrynen eller ögonfransarna en färg som håller i 3 – 4 veckor. Du sparar in de där tio minuterna som du annars lägger på att sminka dig varje dag. Vad är henna, och hur tillverkas det? Vilka nackdelar finns det? Hur applicerar man henna, och ska man göra det på salong eller i hemmets lugna vrå?

Vad är henna?

Ren henna är ett grönt pulver utan färgämnen. Enbart med hjälp av syra och rätt temperatur kan man ge henna rätt färg. Om du vill göra henna på egen hand är det inte helt enkelt. Du måste blanda pulvret med rätt mängd citronjuice, essentiella oljor, socker, vatten, och övriga ingredienser.

Henna görs av hennabuskens löv (lawsonia inermis). Busken växer i tropiska skogar. Ju varmare det är, desto fler pigment får busken. Buskens löv innehåller en röd färg som kallas henna (”lawson”). När färgen kombineras med den sortens keratin som finns i hår får den en särskild färg.

Färga med henna

Eftersom naturlig henna innehåller en rödbrun färg kan du bara färga håren, ögonbrynen och ögonfransarna i rödbrunt. Det kanske låter konstigt. Butiker kan ju trots allt erbjuda henna i flera nyanser!

Svaret är ganska enkelt. Produkterna säljs i form av ett pulver, som sedan blandas med väteperoxid tills det blir en kräm eller gel. Innan du köper en kosmetisk produkt bör du läsa innehållsförteckningen. Var extra noga med vilka färger som använts vid tillverkningen. Om det vill sig illa kan färgen innehålla en allergiframkallande artificiell färg istället för de mer skonsamma vegetabiliska extrakten.

Med hjälp av tillsatta naturliga ämnen kan vi få flera färger. Indigo ger oss till exempel en svart färg. Produkter med svart färg (parafenylendiamin, PDD) kan dock vara farligt eftersom PDD är en mycket stark allergen.

Henna på skönhetssalong

Henna erbjuds på de flesta skönhetssalonger, men du kan också utföra behandlingen själv. I så fall behöver du antingen blanda till färgen själv eller köpa en färdig produkt. Kom ihåg att göra ett fläcktest 24 timmar innan du ska använda henna. Ju ljusare ögonbryn och ögonfransar du har, desto mer spektakulärt blir resultatet.

Fläcktest är ett allergitest där man applicerar en liten mängd på ett specifikt område på huden, till exempel bakom örat eller i armvecket. När hennan torkar bör du hålla uppsikt över området i 24 timmar. Om du inte märkt av någonting efter den tiden kan du färga ögonbrynen och ögonfransarna.

Hur väljer man rätt färg? I början bör du inte använda mörka nyanser. Experimentera istället för att se hur just ditt hur passar i färg. Du bör börja med en gelliknande formula då dessa är mer skonsamma.

Henna på hemmaplan

  • Applicera henna
    Henna bör appliceras i enlighet med instruktionerna som medföljer förpackningen. Var noga så att du inte får färgen i ögonen. Du kan skydda huden genom att applicera en kräm eller vaselin på huden kring ögonen och ögonbrynen, och genom att lägga en bomullsrondell mot det nedre ögonlocket.
    Efter färgning bör du raka bort de hårstrån som inte passar in i mallen (obs! gör inte detta innan färgningen!). Beroende på produkten kan du låta färgen sitta kvar i 5 – 10 minuter innan du tvättar bort den med bomull som doppats i varmt vatten.
    Resultatet varar i 3 – 4 veckor för ögonfransarna och upp till två veckor för ögonbrynen. Henna påverkar inte hårets skick, så du kan upprepa behandlingen när du vill.
  • Tvätta bort henna
    Om dina ögonbryn blev för mörka kan du använda färgborttagning eller sminkborttagning för att göra dem ljusare. Vi rekommenderar dock att du färgar ögonbrynen på salong. På så sätt ser du till att ögonbrynen eller ögonfransarna tas om hand ordentligt. Där kan du dessutom få dem formade.

Färga med henna – kontraindikationer

Som tidigare nämnts är henna säkert att använda, men det finns vissa kontraindikationer:

  • om du epilerat dig nyligen
  • sår eller skador kring ögonbrynen och ögonlocken
  • allergi mot någon av ingredienserna
  • rodnande eller svullna ögonlock
  • vagel
  • inflammation i ögat